Posta bild

Gjerning av taklister

Gjerning av taklister kan vara en källa till felaktiga kapningar och frustration. Men det är inte svårt.

Det viktigaste att tänka på när du ska kapa lister är att vinklarna ska passa. Då måste de kapas snedt, detta kallar vi gjerning av lister (se instruktionsvideon längst ner i artikeln).

Se alltid till att väggar och ytor är rena innan du börjar. Var noga med att kontrollera att det inte finns några kvarvarande spikar eller rester av spackel på vägg/tak.

Kom också ihåg att trä är ett levande material. Vi rekommenderar att listerna bör ligga i rumstemperatur i minst 48 timmar för acklimatisering innan de monteras. Ju längre de ligger uppackade i den miljö de ska användas desto mindre kommer de att krympa efter montering.

Kap- och gjerningssåg är det bästa verktyget när du ska kapa lister. På enkla sågar följer det oftast med ett universalblad. Ofta är detta för grovt för inomhuslist. Ju fler tänder ett sågblad har, desto finare skär det. Ett sågblad med 56-60 tänder ger en fin och ren skäryta. Dessutom har kap- och gärningssågen en vinkelmätare som säkerställer att listerna kapas i den vinkel du ställer in. Om väggarna i rummet är raka ska du ställa in vinkeln på kap- och gjerningssåg på 45 grader.

Det vanligaste felet många gör är att lägga listerna fel på sågen. Vi rekommenderar att du använder en testbit för att få vinklarna att passa innan du kapar den lista som ska monteras. Det är också ett bra alternativ om väggarna inte är helt raka, så att du till exempel måste kapa 46 grader för att få en perfekt gärning. Gör finjusteringarna på testbitarna och kap efter det. Applicera trälim på kapytorna vid montering så att gjerningarna håller sig så bra som möjligt.

En bra regel att komma ihåg är att det är bättre att kapa en lista som är lite för lång än en som är lite för kort. Om du har kapad för kort, börja om med en ny lista och spara avfallet till något annat. Försök att undvika att skarva listerna för mycket, det är mycket snyggare med en lång och hel lista än en lista som är skarvad på flera ställen. Vid skarvning i längd rekommenderar vi snedkapning och limning på kapytorna.

Se instruktionsvideon för hur du går tillväga. Tips – använd testbitar.