Posta bild

Måla lister – så lyckas du

Har du omålade lister i ditt hem? Med rätt utrustning och metod är det inte svårt att måla dem. Här är några tips som gör jobbet enkelt och ger ett bra resultat!

Har du omålade lister i ditt hem? Med rätt utrustning och metod är det inte svårt att måla dem. Här är några tips som gör jobbet enkelt och ger ett bra resultat!

Viktigt förarbete

Innan du börjar måla är det viktigt att göra nödvändigt förarbete. På tidigare målade lister är det oftast tillräckligt att rengöra dem med en trasa och ett lämpligt rengöringsmedel, till exempel Husvask, och skölja noggrant innan du målar igen.

Om listerna däremot är omålade bör du också slipa dem med ett fint sandpapper för att bli av med fibrerna som reser sig. Kornstorlek 120-180 är lämplig. Slipdamm torkas bort med en torr mikrofiberduk. Omålade lister bör också grundas med fästeprimer och knotlack eller en grundfärg för spärrning och isolering. Den senare är en grundfärg som även har knotlackens spärrande egenskaper.

För att undvika stänk på väggar och tak är maskeringstejp ett bra hjälpmedel. Var uppmärksam på att det finns olika typer av maskeringstejp beroende på hur länge de är avsedda att sitta kvar. Det kan vara lönsamt att välja en tejp som kan sitta en stund så att du slipper problem med att limmet sitter för bra eller att färgen lossnar när du tar bort tejpen.

Enligt experterna hos verktygstillverkaren Jordan är platta penslar till exempel inte särskilt lämpliga för profilerade lister. Ett vanligt problem är att det blir lite droppar och stänk i hörnen, och många har nog upplevt att profileringens kanter inte täcks tillräckligt bra.

Hemligheterna för att lyckas är att välja en oval pensel istället för en platt. En oval pensel har mycket bättre förmåga att absorbera färg och tar upp dubbelt så mycket färg som en pensel med platt borst. Den ovala penseln har en liten färgreservoar inne i borsten. Denna färg frigörs i lagom mängd när du börjar måla och säkerställer god täckning även på kanterna. Därför räcker det normalt med två strykningar.

En pensel med snedställd borst är också en bra teknik när du ska måla inne i hörnen.

Var sparsam!

Även om det är klokt att välja en pensel med hög färgupptagningsförmåga rekommenderar Brekka också att vara lite snål med färgen i början.

Det blir lätt stänk om man tar för mycket färg med sig upp. Därför bör man vara försiktig i början och prova sig fram lite. En bra metod är att först måla hörnen, men att placera penseln minst en meter från hörnet för att undvika att ta med för mycket färg in i hörnet. Detta kommer igen att minimera risken för droppar och stänk. Efter att hörnen är målade, målar man området däremellan.

MÅLNING AV LISTER
Vita lister kan vara helt rätt på många ställen, men ofta är det lika snyggt att låta listverket matcha väggen. En bra tumregel är att snyggt listverk gärna kan framhävas, medan en helt vanlig, ordinär list som finns där mest av praktiska skäl gärna kan tonas ner.

Informationen kommer från webbplatsen www.ifi.no (Informasjonskontoret for farge og interiør).